OPENINGSTIJDEN KANTOOR: Zonder afspraak op Maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur.

Vacatures 0316-528454
Ingrid  Kersten
Door Ingrid Kersten 28 maart 2024

Nieuwe eigenaars Louana: het licht staat weer op groen!

Sinds april 2023 kent rijschool Louana uit Zevenaar een nieuwe eigenaar. Twee om precies te zijn. Ingrid Kersten en Tadj Shirzad hebben de in de regio bekende rijschool overgenomen van oprichter Ronald Visser. “We zeiden tegen elkaar: als we dit gaan doen, dan doen we het ook goed en vol overgave.” Lees snel verder om te ontdekken wat de precieze plannen zijn van Ingrid en Tadj.

Allebei hebben ze een verleden in de horeca, allebei waren ze er klaar mee om voor een baas te werken en allebei halen ze een hoop energie uit leerlingen klaarmaken om ze veilig de weg op te sturen. Maar Ingrid en Tadj verschillen gelukkig ook van elkaar. En dat is maar goed ook, want zo vullen de twee zakenpartners elkaar perfect aan. “Ingrid geeft les, maar houdt daarnaast ook het overzicht op kantoor, ik ben vooral onderweg, haha”, zo zegt de 50-jarige in Afghanistan geboren Tadj.

‘Tadj bracht mij op het idee om rijinstructeur te worden’

Met meer dan 15 jaar ervaring als rijinstructeur fungeerde hij als een soort mentor toen Ingrid zonder werk kwam te zitten en het tijd vond om het roer eens goed om te gooien. “Enkele jaren ervoor had ik Tadj leren kennen”, zo vertelt Ingrid, “hij was toen al instructeur en zei tegen mij: dat is ook iets voor jou!”

“Toen heb ik op een maandagochtend binnen 10 minuten de beslissing genomen. Ik volgde de opleiding tot rijinstructeur en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Binnen een jaar had ik mijn pasje.” Een halfjaar later begon Tadj ook weer als rijinstructeur. Hij legt uit: “Ik had bij verschillende rijscholen gewerkt in loondienst, maar de lonen waren laag en de werkdruk hoog. Toen maakte ik een uitstapje naar de horeca, maar daar werd ik niet gelukkig. Ik wilde weer lesgeven, maar niet meer in loondienst.”

‘Een nieuwe rijschool starten is altijd spannend’

Ondertussen was Ingrid al begonnen aan haar eigen onderneming, rijschool Flair. “Die naam is een samensmelting van Fleur en Claire, de namen van mijn dochters.” De eerste weken waren moeizaam. De kosten liepen door, maar er kwamen nog te weinig  klanten. “Ik dacht: de markt is druk genoeg, dus er is werk genoeg. Maar iedereen vindt een nieuwe rijschool altijd spannend en als de concurrentie  groot is,  kiezen mensen eerder voor een gevestigde naam of voor een rijschool die ze via-via kennen. Gelukkig loopt dit nu, na hard werken, ook op rolletjes maar kwam er tussendoor nóg iets heel moois op ons pad!”

Louana kwam op hun pad

En toen kwamen Ingrid en Tadj Ronald, de oprichter van rijschool Louana uit Zevenaar, tegen bij het CBR in Arnhem. Het was inmiddels eind 2022. De drie kenden elkaar al goed, omdat zowel Ingrid als Tadj stage hadden gelopen bij Loauna tijdens hun opleiding tot instructeur. “Hij maakte bekend dat hij ermee ging stoppen, waardoor Louana beschikbaar kwam ter overname.”

Ingrid en Tadj hoefden niet lang na te denken. Toevallig waren ze al op zoek naar een ruimte voor hun kantoor en lesauto’s. Nu kwam dit op hun pad en deze kans lieten ze niet liggen. Ingrid woont zelf in Zevenaar, dus qua standplaats was dit al ideaal. Daarnaast is Louana al veertig jaar een begrip in de regio én daarbuiten. “We mochten van hem de naam ook behouden, dat is iets waar we érg blij mee zijn. Iedereen hier in de buurt kent Louana. De gele lesauto's zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Prachtig dat we die mooie naam nu mogen voortzetten.”

Trotse ambassadeurs van het UWV

En zo kan het gebeuren dat Ingrid in 2020 nog zonder werk zat, maar vier jaar later samen met Tadj aan het hoofd staat van een prachtige organisatie met een mooie toekomst voor zich. “Ik durf wel te stellen dat het UWV trots op ons is!”, aldus Ingrid.

Zo zat Tadj op een gegeven moment op het tweede spoortraject toen de toenmalige chefkok vanwege een sterk overbelaste schouder geen fysiek werk meer mocht doen. “Ik had recht op een WIA-uitkering, maar ik wilde graag aan een opleiding beginnen. Het UWV moedigde dat natuurlijk alleen maar aan en heeft de studie ook vergoed.”

Nu hebben Ingrid en Tadj nog steeds goed contact met hun contactpersoon van het UWV. “Als mensen graag instructeur willen worden en via het UWV een opleiding volgen, dan geven wij ze een baangarantie!  Wij zijn op die manier begonnen en willen nu graag andere mensen via het UWV aan een baan helpen.”

‘We willen gewoon een fijne werkgever zijn’

Hun maatschappelijke insteek trekken de twee ondernemers graag breder. “We willen gewoon een fijne werkgever zijn. Natuurlijk blijven we ondernemers en zijn we geen filantropen, maar we vinden het belangrijk dat collega’s zich hier thuis voelen, dat ze zichzelf durven te zijn en dat ze zichzelf kunnen blijven ontwikkelen.”

Het resultaat van deze aanpak? Een collega die via de gemeente Zevenaar in loondienst is begonnen bij Louana, maar nu zijn eigen franchiseonderneming runt, een dochter die de opleiding tot instructeur volgt, een zoon van een collega die ook verder wil in dit vak (en waarvan Louana de opleiding betaalt) en nog twee personen waarvoor we de opleiding vergoeden en waarvan een in loondienst komt te werken en de ander als zzp’er.

Ingrid licht toe: “Bij ons werken er mensen in loondienst, als zzp’er en als franchisenemer. We zijn dagelijks actief in de regio Zevenaar, Doetinchem en Arnhem en we gaan nog veel verder als het aan ons ligt. In onze branche zit je als franchisenemer vaak vast aan contracten die vier tot vijf jaar duren. Bij ons niet. We hebben in overleg met onze jurist voorwaarden bepaald die natuurlijk goed zijn voor ons, maar óók voor de instructeur. Zo tekent iemand bij ons een contract voor anderhalf jaar. In die tijd kunnen ze onder onze hoede ervaring opdoen en daarna als ze dat willen lekker voor zichzelf beginnen. Maar we bieden onze instructeurs ook de mogelijkheid om zich om te scholen voor andere categorieën, bijvoorbeeld als motor-instructeur of aanhangwagen-instructeur. Het is zó bevredigend om voor hen die mentor te kunnen zijn die Tadj in het begin voor mij was.”

'Bizar, dit is toch een droomscenario?'

Dat is uiteindelijk ook een van de belangrijkste redenen waarom Ingrid en Tadj elke dag met plezier naar hun werk gaan. “Wij willen ervoor zorgen dat mensen zich in een veilige omgeving optimaal kunnen ontwikkelen.”

Hun primaire doel met Louana is dan ook niet om groot, groter, grootst te worden. “Natuurlijk zou dat mooi zijn, we willen allebei iets moois achterlaten voor onze kinderen en voor onszelf uiteraard. Maar we willen vooral dat we bekendstaan als een fijne en goede rijschool.”

Terugkijkend op de afgelopen jaren was het voor Ingrid en Tadj een bewogen periode. “We hebben allebei veel geprobeerd om ons leven op de rit te krijgen. Eerst begonnen we met Flair, daarna kwam op Louana op ons pad en nu zijn we binnenkort zelfs te zien in een landelijk tv-programma dat drie weken lang het leven van tien rijinstructeurs volgt. Bizar, dit is toch een droomscenario? Het licht staat bij ons nu écht op groen!”

Meer weten over de deelname van Louana aan het tv-programma? Houd dan onze website en socialmediakanalen in de gaten, want we zullen hier snel meer over bekendmaken! En heb je interesse gekregen om bij ons aan de slag te gaan als instructeur? Check dan onze vacatures!

Louana Mini lesauto

TIJDELIJKE ZOMERACTIE AUTO: voordeelpakketten nu met gratis tussentijdse toets t.w.v. € 255,- en 1 theoriedagcursus  t.w.v. €100,-!

Nu ook: Online theoriepakket van PlanGo auto   Nederlands   Engels

Online Theorie Motor   bromfiets

Wij rijden in regio Doetinchem, Arnhem, Zevenaar.

Wij hanteren geen wachttijd.

 

> Naar de website